Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az év...

2011

Az év...

...fája: Tiszafa (Taxus baccata)

Képek a tiszafáról

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) a tiszafafélék (Taxaceae) családjába, a Taxus nemzetségbe tartozó, Magyarországon védett, örökzöld növényfaj. Korábban egyszerűen tiszafának hívták, ám ahogy a nemzetség többi faja is ismertté vált, a „közönséges” előnevet kapta. Nyugat-, Közép- és Dél-Európában, Északnyugat-Afrikában, Észak-Iránban és Délnyugat-Ázsiában honos. Magyarországon is őshonos, középhegységi faj; megtalálható például a Bükkben Ómassa, Lillafüred, a Bakonyban Szentgál, Herend, Bakonybél területén és még sok helyütt diszperz jelleggel.

Lassan növő, de igen hosszú életű növény, példányai 500-1000, egyes esetekben akár 2000 évet is megérnek. Közepes hőigényű, árnyéktűrő, mezofil, baziklin növény. Fája vörösesbarna, igen kemény, tömör. A nyesést jól bírja, így parkokban, kertekben szép formák hozhatók ki belőle – több mint 200 termesztett változata ismert.

Végveszélyben lévő növény, ezért a Nyugat-Magyarországi Egyetem szakemberei úgy döntöttek, hogy 2011-ben a közönséges tiszafát választják az év fájává.

 

...hala: Kősüllő (Sander volgensis)

Képek a kősüllőről

A kősüllő (Sander volgensis) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a sügéralakúak (Perciformes) rendjéhez, ezen belül a sügérfélék (Percidae) családjához tartozó faj.

A kősüllő a nagyobb folyók lakója, tengerekben és a brakkvízben ritka. Magyarországon a Balatonban és a nagyobb folyókban találhatók állományai. Még megtalálható a következő országokban is: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna.

A hal testhossza 25 - 30 centiméter, legfeljebb 35 centiméter. 70 - 73 apró, fésűs pikkelye van az oldalvonala mentén. A fejtető, a fej oldalai és a kopoltyúfedők pikkelyezettek. Kopoltyúfedői kis tüskével rendelkeznek, az elő-kopoltyúfedő fogazott. Állkapcsán apró kefefogak nőttek, de ebfoga nincs.

A kősüllő a meleg, nyugodt, kemény aljzatú vizeket kedveli, amelyek nyáron kissé zavarossá válnak. Tápláléka kisebb halakból áll.

Április - májusban ívik, amikor a vízhőmérséklete eléri a 12 - 15 Celsius-fokot. 3 - 4 évesen válik ivaréretté.

 

...vadvirága: Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

Képek a leánykökörcsinről

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő növényfaj. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Március-áprilisban nyíló virágai kékesibolya színűek, élénksárga porzókkal. A felálló kehelyszerű virágot, mely borús időben gyakran bókol, alul sallangos murvalevelek veszik körbe, hat, 4–5 cm hosszú kékeslila csészelevél díszíti. A szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a 3 örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal. A terméskék egymagvúak, tollasak. A kifejlett növény 10–40 cm-re nő meg. Sztyepperéteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő.

 

2012

Az év...

...fája: Zselnicemeggy (Prunus padus)

Képek a zselnicemeggyről

zselnicemeggy vagy zelnicemeggy (Prunus padus) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a rózsavirágúak (Rosales) rendjéhez, ezen belül a rózsafélék (Rosaceae) családjához, a Prunus nemzetséghez tartozó faj. A Padus alnemzetség típusfaja.

Népies nevei még: csórmány, gerézdes-, kutya-, madár-, vad- vagy zsidócseresznye, gyöngyvirágfa, májusfa, tyúkszemfa, zelnicze, koczérka.

A zelnicemeggy lombhullató fa (ritkán cserje), magassága 10 - 17 méter. Koronája kúp alakú, erősen megnyúlt, később oszlop alakúvá és boltozatossá válik. A kéreg sima, sötét barnásszürke vagy csaknem fekete, megdörzsölve meglehetősen kellemetlen szagú. A levelek szórt állásúak, fordított tojás alakúak vagy elliptikus hosszúkásak, rövid, de karcsú hegybe végződnek. Válluk rendszerint kerek, csak ritkán szív alakú; 5 - 9 centiméter hosszúak és körülbelül 3 - 7 centiméter szélesek, finoman fogazott szélűek, felül fénytelen sötétzöldek, fonákjuk világosabb és olykor elszórtan szőrös. Fehér virágai elálló vagy lehajló fürtökbe tömörülnek, illatosak. A csonthéjas termések gömb alakúak vagy kissé hosszúkásak, feketék.